Ako sa stravovať pri dne, aká diéta je vhodná?

Dna je nepríjemné ochorenie, ktoré vzniká poruchou látkovej výmeny kyseliny močovej. Kryštáliky tejto kyseliny sa ukladajú v kĺboch a obličkách a spôsobujú akútnu bolesť. Základom liečby pri dne je diéta. Čo jesť a čomu sa radšej vyhnúť pri dne.

Pri dne konzumovať môžete.

Ako sa stravovať pri dne, aká diéta je vhodná?
Dna je nepríjemné ochorenie, ktoré vzniká poruchou látkovej výmeny kyseliny močovej. Kryštáliky tejto kyseliny sa ukladajú v kĺboch a obličkách a spôsobujú akútnu bolesť. Základom liečby pri dne je diéta.
Čo jesť a čomu sa radšej vyhnúť pri dne.
Kyselina močová je vedľajší produkt rozkladu niektorých potravín, takže dna úzko súvisí so stravovaním a prejedaním. Na jej vzniku sa však môžu podieľať aj ďalšie faktory – niektoré lieky, stres, operácie alebo poranenie kĺbu, infekcia, časté röntgenovania určitého kĺbu pri inej chorobe.

Vyhnite sa potravinám s vysokým obsahom purínov, pretože z nich sa tvorí kyselina močová. Patria medzi ne hlavne mäso, údeniny, vnútornosti, mäsové vývary, strukoviny, kakao, čokoláda, špenát, chren, cesnak i pivo. Najviac sa vyhýbame potravinám s vysokým obsahom nukleoproteínov – vnútornosti, sardinky, sardely, mäsové extrakty, mäsové polievky a omáčky. Obmedzujte potraviny so zvýšeným obsahom nukleoproteínov – červená mäso, strukoviny, morské ryby, úhor, homár, sladkovodné ryby. Nekonzumujte alkohol, vrátane piva, červeného vína a tiež soľ. Uvedená jedlá môžu zvýšiť hladinu kyseliny močovej a tak prispieť k akútnemu záchvatu dny. A tiež musíme pripomenúť niektoré lieky ako diuretiká, ktoré sú často používané na kontrolu vysokého tlaku krvi alebo lieky k znižovaniu opuchov -tiež môžu spôsobiť akútny záchvat dny. A ďalej stres, infekcie, trauma a iné.

Naopak odporúčame pitie veľkého množstva vody. Alkalické minerálky majú prednosť, pretože napomáhajú alkalizácii moču, a tým k udržaniu inak zle rozpustnej kyseliny močovej v roztoku, takže sa predíde tvorbe močových konkrementov (kameňov). Nezabúdajte na pravidelnú pohybovú aktivitu.

Konzumovať môžete
dna chorobaHnedá ryža, kukurica, varené kapusta alebo kel, zeler, mrkva, pečené sladké zemiaky, cibuľa, datle, čerstvá dužina z kokosu, avokáda, med, hrozienka, kyslomliečne výrobky, (jogurt, tvarohový farmársky syr, kyslá smotana), čerstvé gaštany / mandle (nie varené), banány, hrušky, jahody, čerešne, pomaranče, kivi, grepy, sójová omáčka, (pridaná k ochuteniu ryže) čerstvé nesladené ovocné džúsy (chladené alebo mrazené – nie z brusníc) a pečené zemiaky (nie biele zemiaky ).
Na pečené zemiaky je vhodné používať kyslú smotanu. Zaraďujte niektoré z týchto jedál do svojho každodenného jedálnička. Keď máte záchvat dny potom by ste mali pravidelne využívať vyššie uvedené potraviny. Hnedá ryža, čerstvé mandle a kukurica poskytujú všetky bielkoviny a aminokyseliny, ktoré sú tiež v mäse, ale bez purínov.
• ovocné šťavy, ovocné čaje, minerálky s nízkym obsahom minerálov
• rastlinné tuky a oleje
• mlieko a mliečne výrobky (nízkotučné syry, jogurty, tvaroh)
• zelenina a ovocie (vhodné sú najmä čerešne, jahody, čučoriedky a iné „bobule“, ananás, banány, mandarínky, pomaranče, listová zelenina, paradajky)
• biele i tmavé pečivo
• zemiaky, cestoviny, cereálie, múčne jedlá
• korenie: petržlenová vňať, kôpor, pažítka, rasca, majoránka
• Vypitie dvoch až troch litrov tekutín by malo byť samozrejmosťou. Príjem tekutín totiž podporuje vylučovanie kyseliny močovej.

Konzumovať by ste nemali
• Alkoholické nápoje sú nevhodné, najmä destiláty.
• Pokrmy a potraviny nevhodné, s vysokým obsahom purínov (prípadne oxalátov) sú – vnútornosti: týmus, pečeň, obličky, mozoček, pľúca, slezina, kostná dreň, krv, pečeňové paštéty, jaternice, jaternicové polievky, mäsové koncentráty, zverina a výrobky z nej, Koreniace zmesi a koncentráty: Maggi, sójová omáčka, mäsové kocky,
• Mäso a mäsové výrobky: nakladané mäso, údeniny, mäso mladých zvierat (teľacie, jahňacie, kuracie)
• Ryby a rybie výrobky: sardelová pasta, očká, olejovky, šproty, rybie konzervy, nakladané ryby,
• Ostatné: obilniny a celozrnné výrobky, strukoviny, droždie, čokoláda, kakaový prášok špenát, rebarbora, červená repa, figy.
• V bežnej strave je potrebné vyberať tie potraviny, ktorých obsah purínov je nízky.

• silné kakao, silný čaj
• živočíšne tuky, živočíšne bielkoviny
• morské ryby, rybie konzervy, mušle
• mäso, údeniny, vnútornosti, mäsové vývary, divina
• plesňové a tučné syry, údené syry
• špenát, kapusta, chren, cesnak
• hrach, šošovica
• čokoláda, marcipán
• ostré korenie, horčica, sójová omáčka
• alkohol (viacstupňové pivá, ťažké vína, destiláty)

Dna a potraviny vhodné len v obmedzenom množstve:
• káva, slabý čierny čaj, minerálky s vyšším obsahom minerálov
• maslo, vajíčka
• chudé hovädzie mäso, hydina, varená šunka, tofu
• sladkovodné ryby, tuniak, losos
• karfiol, huby, fazuľa, ryža
• slabé pivo, ľahké víno

Dna bola v minulosti panskou chorobou, lebo ju mávala šľachta, ktorá sa prejedala mäsom a nalievala alkoholom. Aj štíhli ľudia môžu mať dnu, no obézni na ňu trpia oveľa častejšie. Znížením hmotnosti a znížením príjmu alkoholu dosiahnete nielen zníženie hladiny kyseliny močovej v krvi ale aj zníženie cholesterolu. Nikdy sa však nepokúšajte schudnúť rýchlymi diétami alebo tak, že budete hladovať. Vtedy sa zvyšuje hladina kyseliny močovej v krvi a aj bolesti kĺbov sa objavujú častejšie.
Základom diéty je teda striedmosť v jedle i pití!

Be the first to comment on "Ako sa stravovať pri dne, aká diéta je vhodná?"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*