Úžasná cesta kokosového cukru z Indonézie na Slovensko

kokosový cukor

Kokosový cukor je malý zázrak prírody, ktorý je výbornou náhradou rafinovaného cukru. Má nízky glykemický index a obsahuje veľa živín. Jeho karamelová chuť vám opantá zmysly a viete čo je na ňom ešte skvelé? Že ho ocenia aj diabetici. Máte ho už vo vašej domácnosti?

Odkiaľ sa vzal a ako sa pestuje?

Originálny kokosový cukor dovážame z Indonézie, kde na jeho získaní pracujú miestni farmári. Získava sa z kvetov palmy a jeho cesta sa začína vysadením. Práca okolo tohto cukru obsahuje niekoľko dôležitých krokov a hlavná časť pestovania sa začína u farmára. Viete ale, čo je dôležité na to, aby sme získali palmu, ktorá dá ten najsladší nektár? Dažďová voda, starostlivosť o pôdu a v neposlednom rade aj láska farmára. Takto môžeme charakterizovať základné podmienky pre kvalitný kokosový cukor.

Kompostovanie sa uskutočňuje dvakrát do roka a keďže sa využívajú len prírodné hnojivá, môžeme povedať, že kokosový cukor je naozaj kvalitnou surovinou, na ktorej výrobe si dávajú miestni záležať.

Proces výroby býva náročnejší

Farmár, ktorý sa o palmu stará od samotného začiatku znáša hlavnú zložku, nektár, dole z palmy sám. Hovorí sa, že je to pre týchto pracovníkov „fitko“, nakoľko je táto práca fyzicky náročná. Samotný proces výroby začína preosiatím cez sitko, pokračuje varením nektáru a končí tuhnutím samotnej látky.
Ak by ste si mysleli, že sa to varí a preosieva len tak hocijako, ste na omyle. Kontrola procesov výroby je v tomto prípade na vysokej úrovni a zahŕňa niekoľko krokov, počas ktorých sa zisťuje čistota nektáru a kontroluje kvalita cukru. Aby nebol výsledný produkt vlhký, suší sa kokosový cukor v sušičkách.

Biely, rafinovaný cukor označujú odborníci skôr za nepriateľa než pomocníka. Je teda kokosový cukor vhodnou náhradou? A aké má vlastnosti?

Okrem toho, že je kokosový cukor výrazný a známy najmä svojou karamelovou chuťou, má nespočetné množstvo iných a veľmi pozitívnych vlastností. Ak si ho porovnáme s trstinovým cukrom, ktorý je v našich končinách veľmi obľúbený, kokosový cukor má  nízky glykemický index 35, pričom trstinový má až 58. Chudnete, ale neradi si odopierate sladké? Siahnite radšej po kokosovom zázraku.
Vysoká dávka energie, bohatý obsah minerálov

Ak sa radíte do skupiny ľudí trpiacich anémiou, máme pre vás super správu. Kokosový cukor má vysoký obsah železa, a teda je jeho prirodzeným zdrojom. A to nie je všetko! Obsahuje aj draslík a vápnik, takže prospieva vášmu srdcu aj kostiam. Magnézium a zinok sú taktiež jeho súčasťou.

To, čo tento cukor obsahuje, je v porovnaní s klasickým bielym cukrom priam neuveriteľné. Je to čisto prírodná a nerafinovaná látka, ktorú môžete využiť ako sladidlo do kávy či čaju, ďalej ako prísadu do pečenia, na prípravu rôznych pudingov či zmrzlín. No a môžete ho použiť ako adekvátnu náhradu iných prírodných cukrov. Jeho karamelová chuť dodá vašim špecialitám úplne nový šmrnc.

Týmto prírodným sladidlom si môžete ochutiť vaše dobroty a zároveň pomôcť vášmu zdraviu. Aj keď je kokosový cukor ešte nie veľmi známou náhradou bieleho cukru, jeho pozitívne vlastnosti a výhody si jednoducho zamilujete.

  • kokosový cukor z Indonézie

Výnimočnosť kokosového cukru:

–        100% prírodný produkt vyrábaný šetrným a rokmi overeným spôsobom

–        Vysoký obsah minerálov a vitamínov, ako B1, B2, B3, B6 a C

–        Pomocník pri chudnutí, vďaka nízkemu glykemickému indexu

–        Adekvátna náhrada za biely cukor

 

Všetko s mierou

Kokosový cukor je síce zdravšou formou sladenia, avšak aj tak je to cukor. Je dôležité si uvedomiť, že aj tento cukor obsahuje kalórie. Aj keď je vhodnou a zdravšou voľbou, treba ho užívať v normálnych dávkach a s mierou. Pri rozumnom užívaní bude pre vás toto sladidlo veľkým pomocníkom.

Prírodné sladidlá majú v súčasnosti veľký rozmach a väčšina ľudí sa snaží nahradiť biely cukor lepšou, prírodnejšou a zdravšou formou. Kokosový cukor je výborným sladidlom, ktoré má nielen že nezameniteľnú karamelovú chuť, ale aj vysoký  obsah vitamínov a minerálov. Presvedčte sa o jeho kvalitách sami a oslaďte si život týmto 100% prírodným produktom.

 

 

 

 

Be the first to comment on "Úžasná cesta kokosového cukru z Indonézie na Slovensko"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*